Bugün de sevgili kocacımla beraber sağlık ocağı davetine iştirak ettik. Bizimle ilgilenen hemşiremiz Hatice hanım gerçekten de çok tatlı ve alakadar bir bayandı. Önce benden istediği üzere götürdüğüm hamilelik boyunca yapılan tüm test ve tahlilleri iyice inceledi.Beni şaşırtan, incelerken doktorun yapmadığı bir iki açıklama yapmasıydı (işte kan tahlillerinizde şu değer şöyle çıkmış ki bu şu demek,kan-demir hapı ihtiyacınız yok vs. gibi..).Sonra da kilo ölçümü,tansiyon ölçümü ve ardından bebeğimin kalp atışlarını dinledik.Yalnız Rüzgar bu sabah çok hareketliydi,sürekli yer değiştiriyordu..Hemşire kalp atışlarını bulmak için bayaa zorlandı.
Hemşire hanım beslenme ile alakalı bilindik bilgiler verirken 20-24. haftalar arasında vücudun kilo stoklaması yaptığını, bu ara yediklerime dikkat edip, meyveyi de çok yememem gerektiğini belirtti. Açıkçası ben çikolata,abur cubur yerine sürekli meyve yediğim için son zamanlarda hızlı kilo almış olabilirim.Bu fikir bana mantıklı geldi. :(
Tatlı kontroller bittikten sonra sıra aşıya geldi. Beni yalnız bırakmak istemeyen kocacım da aşı olmak istedi.Kendisine olan sevgim o an kat be kat arttı :) Şu anda ikimiz de sol kolumuzu kaldıramıyoruz.Bir sonraki aşı önümüzdeki ay..:(
Bu arada sürekli okuduğum http://www.jinekolojivegebelik.com adlı web sitesinden alıntı yaparak aşığıda söz konusu aşı ile ilgili detayları paylaşıyorum. Beni ikna etti,belki sizi de eder:)
GEBELERE TETANOZ - DİFTERİ (Td) AŞISI UYGULANMASI
Hamilelikte yapılabilecek aşılardan birisi de tetanoz aşısıdır. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği aşısı gibi canlı aşıların gebelikte yapılması sakıncalıdır fakat tetanoz aşısı canlı mikroorganizma içermediğinden dolayı gebelikte güvenle yapılabilecek bir aşıdır. Difteri tetanoz aşısı inaktif tetanoz ve difteri toksinlerinden pürifiye edilerek hazırlanmış bir toksoid aşıdır. Daha önce tetanoz aşısı hiç yapılmamış veya aşı yapılmasının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmiş olan gebelere tetanoz aşısı yapılması önerilir.
Tetanoz aşısı yapılan anne adayında oluşan antikorlar bebeğe de geçer ve bebeği yenidoğan döneminde oluşabilecek tetanoz hastalığına karşı koruma sağlar. Hamilelikte yapılmasının nedeni bebeği yenidoğan tetanozundan korumaktır. Bebeğin doğum sırasında kordonunun (özellikle evde doğumlarda) steril olmayan bir aletle, bıçakla v.b kesilmesi sonucu bebekte tetanoz gelişebilir. Yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz yüksek oranda ölümcül olabilmektedir, bunun önlenmesi açısından bu aşı çok önemlidir.Doğumdan sonra bebeğe DTB (difteri, tetanoz, boğmaca) aşısı şeklinde üçlü aşı yapılır ve tetanoza karşı bağışıklık sağlanmış olur. Daha sonra tetanoz aşısının 10 yılda bir rapeli yapılmalıdır aksi taktirde bağışıklanma etkisiz olabilir.
Tetanoz aşısı gebelikte ne zaman ve kaç kere yapılır?
Tetanoz aşısı gebelikte her dönemde yapılabilir fakat sıklıkla 3. ayın bitiminden sonra yapılması tercih edilir.
Eğer daha önce tetanoz aşıları tam olarak yapılmışsa ve son aşılamanın üzerinden 10 yıldan az süre geçmişse gebelik sırasında yapılması gerekmez.
Daha önce aşılamalar tam yapılmamışsa veya son aşının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmişse gebelikte (genellikle 5. ve 6. aylarda) 1 ay arayla toplam iki kere aşı yapılır. İkinci aşıdan 6 ay sonra bir doz daha aşı anneye yapılır. Bazı uygulamalarda bu aşıdan 1 yıl sonra bir doz daha, ve 1 yıl sonra bir doz daha yapılarak toplam 5 doza tamamlanmaktadır.
Hamilelik sırasında kirli bir metal ile kesilme veya batma gibi tetanoz açısından riskli bir durumla karşı karşıya kalınması durumunda aşı ile beraber tetanoz immunglobulin de yapılabilir.
Hiç aşılanmamış gebelerin en az iki doz Td aşısı almaları sağlanmalıdır. İkinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmalıdır. Yeterli süre sağlanamadıysa tek doz Td almış gebenin ve bebeğinin tetanoz hastalığı açısından risk altında olduğu dikkate alınmalıdır. Temiz doğum şartlarının sağlanması ve bebeğin göbek bakımının doğru yapılması daha da önem kazanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder