2 gündür devam eden sag karın boşlugu ve bel agrım, iyiye gitmeye başladı dediğim hamileliğimi yine çekilmezleştirdi..Dün akşam internette bu ağrılarımla alakalı araştırırken karşıma çıkan bir yazı geçen hafta yaşadığım tatsız bir olayı anımsattı..Preeklampsi..kesinlikle benim tecrübe ettiğim şey preeklampsidir demiyorum..Asla demek de istemem; ancak belirtileri çok tanıdık geldi..
Geçen hafta akşam üstü yemek yaparken aniden korkunç bi başagrısı,beraberinde mide bulantısı ve göz kararması yaşadım..bu durum daha önceden yaşadığım tansiyon yüksekliğine çok benzediğinden kendimi hemen kanepeye attım..o sırada farklı olarak karaciğerlerime doğru bir ağrı başladı..hemen tansiyon aletimi alıp ölçtüm ve değerler : 11.6 ya 7.5 . (Bir çoğunuz bunlar çok normal değerler diyebilirsiniz ama malesef benim tansiyon rutinim için makul derecede yüksekler..hamilelik öncesinde burun kanamalarım sebebiyle yapılan muayenelerimde tansiyonumun çok düşük olduğu ve normal kabul edilen değerlere çıktığında burun kanamasına sebep olduğunu öğrenmiştim..) geçen hafta bu tecrübemde derhal acile gittik ama pratisyen hekim hiçbir muayene,tansiyon ölçümü vs. yapmadan, durumu hamileliğe bağlayarak yolladı beni..
"Çoğu durumda ise hafif belirtilerden ağır belirtilere kadar değişen bir spektrum içinde çeşitli şikayetlere rastlanır:
Ani ortaya çıkan bir kilo artışı; yüzüklerin dar gelmesi; yüzde şişme; halsizlik; bilinç bulanıklığı; unutkanlık; uykuya eğilim; bebek hareketlerinin azalması; karın ağrısı, gözlerde sinek uçuşması; ani görme bozuklukları; az görme ya da ani körlük; karaciğer bölgesinde ağrı; ani başlayan bulantı ve kusma; göz aklarında veya vücutta sararma; az idrar yapma gibi belirtiler preeklampsi habercisi olabilir."
"Preeklampsi ileri aşamalara gelene kadar hiç bir belirti vermeyebilir. Erken dönemde yakalandığında tedavisi mümkün olan, geç dönemde ise anne adayı ve/veya bebeğin hayatına malolabilen ciddi bir hastalıktır. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile düzenli olarak gebelik muayenelerine gitmeniz bu yüzden çok önemlidir. Özellikle gebeliğin son altı haftası preeklampsinin en sık görüldüğü dönem olduğundan bu dönemde doğuma kadar haftalık kontrollerin düzenli olarak sürdürülmesi çok büyük önem taşır."
"Preeklampsi tanısını koymak çoğu durumda kolaydır. Rutin kontrollerin birinde hipertansiyon ve albüminüri (idrarda normalden fazla albümin görülmesi) preeklampsi tanısını koymak için yeterlidir."
Dilerim hiçbir anne adayı bu hastalıkla yüzleşmez...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder